Službene internet stranice Općine Jasenovac

Općina Jasenovac
Općina Jasenovac smještena je na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Sisačko-moslavacke županije. To je nizinski prostor kontinentalne klime, okružen rijekama Trebežom, Savom, Unom i Strugom, sa svojih deset naselja smještenih na 168,5 km2.
Geografski položaj
Naselje Jasenovac udaljeno je samo 8 km od čvorišta Novska na X paneuropskom koridoru Posavske autoceste Ljubljana- Bregana- Zagreb- Lipovac.

Blagdan Velike Gospe svečano obilježen u Jasenovcu

Kao i u brojnim marijanskim svetištima diljem Hrvatske, tako je i u Jasenovcu, svečano obilježen blagdan Velike Gospe.

Brojni vjernici, kao i svake godine hodočastili su u Jasenovac iz obližnjih župa sa svojkim „nakanama“, kako bi prisustvovali Svetoj misi, koja je služena u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetog Nikole u 11,00 sati.

Svečano euharistijsko slavlje, kao i procesiju, predvodili su jasenovački župnik i dekan novljanskog dekanata Pejo Oršolić i župnik Župe sv. Luke Evanđelista iz Novske Milan Vidaković.

U 18,00 sati služena je Sveta misa zahvalnica.

Nakon misnog slavlja, kao i svake godine, općina Jasenovac se pobrinula i za prigodno pučko slavlje, gdje je svatko mogao pronaći ponešto za sebe, od najmlađih do najstarijih.

Članovi udruge „Jez „ Jasenovac kuhali su fiš koji su mogli besplatno kušati hodočasnici. Također su pekli i „šarana na rašljama“

Uoči blagdana Velike Gospe održan je i Marijanski koncert “Marijo, o Marijo”, koji se tradicionalno održava u čast Majci Božjoj Jasenovačkoj. 

U popodnevnim satima na nogometnom igralištu igrala se tradicionalna utakmica između „mladih“ i „starih“ nogometaša.

Jasenovac, ali i okolica, posebno su vezani za blagdan Velike Gospe, koja se u ovom kraju slavi od 1513. godine.

Naime, u to doba je hrvatski ban Berislavić upravo na dan Velike Gospe porazio Turke.

U večernjiim satima tamburaški sastav Udruge umirovljenika Bend „Prijatelji“ Jasenovac zabavljao je nazočne mještane i njihove goste. Misnom slavlju nazočili su i Marija Mačković, Ružica Karagić, Marija Kušmiš, te Marin Piletić.

Foto; Novska.IN portal