Službene internet stranice Općine Jasenovac

Kako do obnove potresom oštećene nekretnine?

Na području na kojem je proglašena katastrofa Država će u cijelosti financirati obnovu one nekretnine u kojoj stanuju vlasnik ili njegovi srodnici.

Osobe koje su 28. i 29. prosinca 2020. bile vlasnici i suvlasnici zgrada koje su oštećene u potresu na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, uz određene uvjete, mogu ostvariti sljedeća prava:

 • obnova postojeće potresom oštećene zgrade (višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, obiteljske kuće)
 • uklanjanje zgrade (višestambene, stambeno-poslovne, poslovne) i postojeće obiteljske kuće koja je izgubila mehaničku otpornost i/ili stabilnost u toj mjeri da je urušena ili njezina obnova nije moguća
 • gradnju zamjenskih obiteljskih kuća umjesto potresom uništenih postojećih obiteljskih kuća
 • novčanu pomoć:
  • za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade i obiteljske kuće (nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija te uklanjanje i
  • pridržanje opasnih dijelova zgrade koji su mogli odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak stubišta, popravak dizala)
  • za konstrukcijsku obnovu potresom oštećene postojeće višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, obiteljske kuće
  • umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće

Postojeća građevina je prema Zakonu o gradnji definirana kao građevina izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta i svaka druga građevina koja je prema Zakonu o gradnji ili posebnom zakonu s njom izjednačena.

Obrasci zahtjeva mogu se preuzeti putem sljedećih poveznica: 

Popunjene obrasce potrebno je sa pripadajućom dokumentacijom dostaviti osobno ili preporučenom poštom na adresu:

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
„Zahtjev – obnova nakon potresa“
Ulica Republike Austrije 20
10000 Zagreb

Od 4. ožujka 2021. godine u funkciji je eObnova – digitalni sustav za podnošenje zahtjeva za obnovu. Jednostavan pristup aplikaciji za sve fizičke i pravne osobe omogućen je putem sustava e-Građani, te je za ulaz preko NIAS-a dovoljna vjerodajnica razine 3. Pristupiti joj možete putem sljedećeg linka:

https://eobnova.gov.hr

Izmješteni uredi Ministarstva u kojima službenici savjetuju stanovnike i zaprimaju njihove podneske nalaze se na sljedećim lokacijama:

Sisak, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1 (zgrada FINA-e)
Petrinja, Trg Matice Hrvatske 18
Hrvatska Kostajnica, Vladimira Nazora 17
Glina, Trg bana Josipa Jelačića 2
Lekenik, Zagrebačka 77A, bivša zgrada banke OTP

Dodatne informacije o obnovi zgrada oštećenih potresom te podnošenju zahtjeva mogu se dobiti svakim radnim danom od 9 do 14 sati u Sektoru za provođenje mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na telefon 01/3782 117 ili putem e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije
  (“Narodne novine” broj 102/2010/21)
 • Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije
  (“Narodne novine” broj 17/21)

pdfBrošura – Program mjera obnove