Službene internet stranice Općine Jasenovac

Općina Jasenovac
Općina Jasenovac smještena je na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Sisačko-moslavacke županije. To je nizinski prostor kontinentalne klime, okružen rijekama Trebežom, Savom, Unom i Strugom, sa svojih deset naselja smještenih na 168,5 km2.
Geografski položaj
Naselje Jasenovac udaljeno je samo 8 km od čvorišta Novska na X paneuropskom koridoru Posavske autoceste Ljubljana- Bregana- Zagreb- Lipovac.

Otvorenje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom u Jasenovcu

Općinska načelnica Marija Mačkovič uz nazočnost općinskih vijećnika, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Ivan Celjak sa suradnicima, svečano su otvorili Restrukturirani Vatrogasni dom sa spremištem i kulturni centar u Jasenovcu u srijedu 21. prosinca 2022. godine.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom realiziran je kroz Program ruralnog razvoja RH 2014-2020. godine, a vrijednost projekta je nešto manja od 5,5 milijuna kuna.

Ovim projektom rekonstruiran je, opremljen i stavljen u funkciju vatrogasni dom i kulturni centar javne i društvene namjene ukupne bruto površine 553 m2. Prizemlje zgrade koristit će se za vozila i opremu kojom se služe vatrogasci DVD-a Jasenovac, a kat je predviđen za kulturne potrebe stanovnika i rad različitih udruga koje će ovdje imati prostor za razne manifestacije, probe, edukacije i druge aktivnosti. Ovaj je vatrogasni dom bio oštećen za vrijeme Domovinskog rata, te do sada nije potpuno obnavljan.

Realizacija projekta posebno je značajna za unapređenje vatrogastva na području općine Jasenovac na kojemu djeluje 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava, od kojih je DVD Jasenovac najaktivnije i najopremljenije društvo.

Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma sa spremištem i kulturnim centrom, primjer je dobre suradnje Općine Jasenovac, Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH, odnosno Ministarstva, te zajedničkih nastojanja da se svi krajevi jednako razvijaju i iskoriste svoju priliku za napredak.