Održana 2. Jasenovačka utrka

Općina Jasenovac je po drugi put ugostila trkače iz cijele Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Utrka je kao i prethodne godine, održana zadnji vikend u kolovozu, te je 27. kolovoza 2022. Jasenovac ponovno bio domaćin velike sportske manifestacije.

Unatoč prijavama koje su bile otvorene samo mjesec dana, na utrci se okupilo 100 trkača na utrkama na 5.000 i 10.000m, dok se na dječje utrke prijavilo 60 najmlađih trkača.
Kao i prethodne godine, organizator utrke bila je udruga Društvo za sport i rekreaciju „Sport za sve“ , u suradnji sa Općinom Jasenovac, koja je financijski podržala kompletnu organizaciju, uz pomoć lokalnih donatora i sponzora, te AK JAK Jasenovac.

Ovako velika organizacija sportskog događaja, je pokazatelj uspješne suradnje naše načelnice Marije Mačković, i svih udruga, ustanova, poduzeća i klubova i preko 60 volontera, mještana Jasenovca, koji su svi timskim radom ugostili trkače iz cijele Hrvatske.

Sportska manifestacija održala se u samom središtu Jasenovca, te je započela sa dječjim utrkama za predškolski i školski uzrast na kojima se okupilo 60 trkača od 3-12 godina, te se nastavilo sa utrkama za sportaše i rekreativce, od kojih je čak njih 100 trčalo na utrkama na 5 i 10km.

Druga je to cestovna utrka ovakvog karaktera u našoj Općini, te se nadamo da će postati i tradicija, jer danima nakon utrke stižu pohvale i pozitivni komentari, svih koji su sudjelovali, bilo trčeći bilo navijajući za trkače.
Najviše gledatelja okupilo se na dječjim utrkama, gdje su se utrkivala djeca predškolskog i školskog uzrasta natjecala u 3 kategorije – predškolski, školski uzrast od 1.-2. razreda OŠ, te školski uzrast od 3.-4. razreda OŠ.

Velik broj trkača je iz naše Općine ali i ostalih atletskih klubova iz županije, kao što su JAK Jasenovac, Ak Moslavina Kutina, i Ak Sisak, te oni koji su obiteljski trčali, djeca na dječjim utrkama a odrasli na utrkama na 5 i 10km. Medalje najbržim trkačima uručili su Marko Kozić – potpredsjednik Općinskog vijeća, Arijana Jurić i Jasna Bradašić – predstavnice Turističke zajednice Općine Jasenovac, te Neven Šepović – trener u AK JAK Jasenovac.
Dok su se dječje utrke održavale u središtu Općine, utrke na 5 i 10km nastavile su se ulicama Jasenovca, Ulicom Vladimira Nazora, pa nastavkom Starom cestom, sve do izlaza na državnu cestu D-47. Nova staza naišla je na pohvale trkača, koji su bili oduševljeni mirom i tišinom, i bijegom od velikih prometnica, te navijačima i volonterima koji su trkače bodrili na svakom kilometru, i olakšavali im trčanje u teškim sparnim uvjetima.
Nakon utrke, na tržnici je uslijedio glazbeni program, te je za zabavu i druženje trkača i svih nazočnih bila zadužena grupa Rockeri.

Prijavom i sudjelovanjem na utrci svaki trkač je dobio bogat startni paket koji je uključivao; ruksak, unikatnu finišersku medalju te poklone sponzora, okrjepu tijekom i nakon utrke, te obrok nakon utrke koji su nam pripremili ugostitelji iz „Bistro 2“ iz Košutarice, kao i dežurstvo Zavod za Hitnu medicinu SMŽ.
Cilj je bio, u ovaj program uključiti različite dobne skupine, pa i one najosjetljivije, te ih potaknuti na zdrav život i kretanje, te na jednom mjestu okupiti vrhunske sportaše i rekreativce, te sve nazočne počastiti glazbenim programom nakon utrke.
Posebne zahvale svim volonterima, i svim ustanovama, udrugama i poduzećima, te našim sponzorima koji su na bilo koji način pomogli da se Utrka održi, hvala na pomoći i suradnji, i nadamo se svi zajedno da ćemo surađivati i sljedeće godine.

Za vaš bogat startni paket se pobrinula naša Općina Jasenovac i Turistička zajednica Općine Jasenovac, te naši sponzori; Tenzor, Jamnica plus s brendovima Jana i Toco Toco, Pago, Red Bull, Koestlin, Almagea, Natural Wealth, Milsing, Park prirode Lonjsko polje, Keindl sport, Hakadesch, Caffe bar Trilogija, Frizerski obrt Capelli, StudioFaber, Pin d.o.o., PEPI d.o.o., Đuka drvoprerađivački obrt Jasenovac, Udruga 100+, OPG Vlado Radić, OPG Mislav Katušić, OPG Đurić, OPG Ivan Šaka, Šljunčara Tanac, PZ Sava, Očna optika vl.Vanja Huremović, Quercus d.o.o., Uslužni obrt Loki Novska, Slastičarnica Mladost Jasenovac, Panon promo.

Za osiguranje i pomoć na utrci se zahvaljujemo svim volonterima, DVD-u Jasenovac, svim ustanovama i udrugama u Općini koje su nam pomogle u svakom koraku organizacije, djelatnicima PP Novska, te djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu SMŽ. Hvala i našim partnerima na projektu, AK JAK Jasenovac.

Hvala i tehničkom dijelu na prepoznatljivom logu, i dizajnu kojim smo vam približili ovu cijelu priču, a iza koje stoje Josip Fabijanić i Studio Faber, Tamara Josić, Tisak&Design THESA Graphic, Panon promo, Trofeji.hr, Delform, Stotinka.hr.
Pobjednici 2. Jasenovačke utrke po kategorijama su;
Predškolski uzrast / djevojčice

 1. Diana Pervan
 2. Lara Blažević
 3. Sara Herceg


Predškolski uzrast / dječaci

 1. Paolo Milutinović
 2. Lovro Ljevačić
 3. Šimun Đilas


Djevojčice 1. & 2. razred

 1. Petra Milutinović
 2. Petra Kahler
 3. Tara Baksa


Dječaci 1. & 2. razred

 1. Patrik Šuler
 2. Benjamin Gojko Sarač
 3. Toni Dragić


Djevojčice 3. & 4. razred

 1. Sara Kramarić
 2. Mia Beljan
 3. Larisa Herceg


Dječaci 3. & 4. razred

 1. Vanja Bartolac
 2. Patrik Pervan
 3. Filip Rokić


Utrka 5000m / žene

 1. Natalija Zrile – 20:35 - AK Žumberak
 2. Tara Ivičinec – 21:04 - AK Sisak
 3. Sanja Vuković – 22:45 – Borovo d.d. Vukovar


Utrka 5000m / muškarci

 1. Vedran Kelemen – 17:18 – Maratonjare Kutina
 2. Alen Stančić – 19:04 – AK NoGa
 3. Stjepan Burek – 19:24 – individualno


Utrka 10000m / žene

 1. Martina Horvat - 41:04 - AK Svetice
 2. Sandra Ivanović - 50:15 - Atletski klub Nova Gradiška
 3. Kristina Mažar – 51:35 – AK Maratonjare Kutina


Utrka 10000m / muškarci

 1. Milos Klindo – 38:16 – ARK Gradiška
 2. Đuro Komlenović – 38:48 – Cjevomont
 3. Radomir Mirković – 42:59 – Blrc

Više detalja i fotografija sa utrke dostupno je na Facebook stranici Društva za sport i rekreaciju "Sport za sve" Jasenovac https://web.facebook.com/sportzasvejasenovac jasenovac.hr/.


Donosimo vam i dio atmosfere sa utrke u galeriji;