Službene internet stranice Općine Jasenovac

Općina Jasenovac
Općina Jasenovac smještena je na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Sisačko-moslavacke županije. To je nizinski prostor kontinentalne klime, okružen rijekama Trebežom, Savom, Unom i Strugom, sa svojih deset naselja smještenih na 168,5 km2.
Geografski položaj
Naselje Jasenovac udaljeno je samo 8 km od čvorišta Novska na X paneuropskom koridoru Posavske autoceste Ljubljana- Bregana- Zagreb- Lipovac.

U Krapju obilježeni Dani europske baštine

Svakog rujna, u zemljama članicama Europske unije, kao i u zemljama koje su u statusu pristupanja, održava se manifestacija pod nazivom „Dani europske baštine”, koja je utemeljena od strane Vijeća Europe. Ovom manifestacijom slavi se različitost, promovira se prirodno i kulturno nasljeđe kao dio zajedničke baštine naroda Europe te se pokušavanju oživjeti zajedničke temeljne vrijednosti.


Hrvatska se ovoj manifestaciji pridružila 1995. godine kada je posavsko selo Krapje proglašeno selom graditeljske baštine i zaštićeno kao europski spomenik kulturne baštine. Selo je poznato po brojnim očuvanim drvenim kućama starim više od stotinu godina. Ove godine Dani europske baštine u Krapju obilježeni su u subotu, 18. rujna 2021. godine.


Na početku manifestacije prijavak načelnici općine Mariji Mačković izvršila je Povijesna postrojba Gradiške pukovnije Novska koja promovira vrijednosti hrvatske povijesti i Domovinskog rata. Na svečanom otvorenju manifestacije načelnica općine Jasenovac Marija Mačković navela je kako lokalno stanovništvo sve više prepoznaje mogućnosti za bavljenjem poljoprivredom i seoskim turizmom, te da bi to trebao biti poticaj mladima da ostanu na selu.

Općina i dalje namjerava ulagati u komunalnu i društvenu infrastrukturu kako bi suživot čovjeka i prirode nastavio funkcionirati. Ravnateljica Parka prirode Lonjsko polje Marija Kušmiš istaknula je kako se Krapje sve više razvija u turističku destinaciju, no još uvijek ovaj kraj nije dovoljno iskoristio svoje potencijale. Komunikacija s lokalnim stanovništvom bitna je za funkcioniranje Parka prirode, te je potrebno učiniti sve kako bi se život ovdje i dalje nastavio.

Ispred Ministarstva kulture pozdravila je nazočne Zrinka Stepanić Hofer. Lovačke udruge tradicionalno su kuhale fiš i čobanac, a „Jez“ Jasenovac pekao je šarana na rašljama. Najbolji čobanac skuhala je lovačka udruga „Posavski lovac“.

Brojni posjetitelji uživali su u bogatom kulturnom, edukativnom, rekreativnom i zabavnom programu. Izlagači su prezentirali autohtone tradicijske zanate i proizvode, a KUD-ovi su se predstavili domaćim narodnim pjesmama i plesovima. Nastupili su i predstavili se posjetiteljima Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, KUD „Košutarica“, Kud „Šubić“ iz Novske, Pjevačka stupina „Đurđice“, Kud „Radost“ Sela i KPD Ukrajinaca „Karpati“ iz Lipovljana.
Djeca su sudjelovala u edukativnom programu „Krapje – selo graditeljske baštine”, a zainteresirani su se mogli provozati u turističkom vlakiću ili vožnja po rijeci Strug solarnim čamcima.


U popodnevnim satima odigrana je revijalna utakmica mještana Krapja u organizaciji NK „Naprijed“ Krapje. Svojom tamburaškom glazbom zabavio nas je sastav „Sitni sati“, a u večernjim satima „Najbolji hrvatski tamburaši“.

Ministarstvo kulture kao i svake godine osiguralo je prijevoz zainteresiranih iz Zagreba na manifestaciju.