Službene internet stranice Općine Jasenovac

Općina Jasenovac
Općina Jasenovac smještena je na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Sisačko-moslavacke županije. To je nizinski prostor kontinentalne klime, okružen rijekama Trebežom, Savom, Unom i Strugom, sa svojih deset naselja smještenih na 168,5 km2.
Geografski položaj
Naselje Jasenovac udaljeno je samo 8 km od čvorišta Novska na X paneuropskom koridoru Posavske autoceste Ljubljana- Bregana- Zagreb- Lipovac.

Najuspješnije izdanje Jasenovačka utrke do sada

Četvrto, i najuspješnije izdanje Jasenovačke utrke, okupilo je u subotu 24.08.2024. veliki broj trkača koji su jurili ulicama Jasenovca.

Uz punu podršku Općine Jasenovac, Turističke zajednice Općine Jasenovac, Sisačko-moslavačke županije te Zajednica sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije utrku su podržale i sve ustanove i udruge sa našeg područja, kao i mala obiteljska gospodarstva, poduzeća i ugostiteljski objekti.

Priča koja je započela prije 4 godine, sada ima sve veći broj trkača, od onih najmlađih pa sve do ozbiljnih trkača koji se svake godine ponovno vraćaju u naš kraj.

Ove godine, unatoč izostanku financiranja od strane Ministarstva turizma i sporta, za utrke se tražilo i mjesto više, a samoj popularizaciji rekreacijskog trčanja pridonijela je i licenca te uvrštenje utrke na 10km, u kalendar Hrvatske atletske cestovne lige. Zajednička suradnja udruge Društva za sport i rekreaciju „Sport za sve“ Jasenovac, Općine Jasenovac i AK JAK Jasenovac, dokazano je sad već recept za uspjeh u našoj Općini, te okupljanje velikog broja klubova iz županije, cijele Hrvatske te susjednih zemalja.

Ove godine utrka je okupila 144 trkača na utrkama na 5 i 10km, te 80 najmlađih na utrkama u 3 kategorije. Bogati startni paketi, veliki broj sponzora, i suradnja svih volontera i organizacijske ekipe, sada je već uhodani mehanizam.

Teški i sparni vremenski uvjeti, nisu spriječili da se sruše rekordi staze, a pozitivne dojmove i iskustva danima skupljamo zahvaljujući povratnim informacijama zadovoljnih trkača iz klubova diljem Hrvatske. Ove godine našim ulicama su trčali brojni stanovnici Općine Jasenovac, od najmlađih uzrasta pa sve do veteranske kategorije. Popularizacija trčanja, ove godine je dovela i do osnivanja seniorske i veteranske ekipe AK JAK Jasenovac, koja se cijelu sezonu natječe u Hrvatskoj atletskoj cestovnoj ligi. Za uvrštavanje i licenciranje utrke na 10km, uvelike su zaslužni Neven Šepović i Dražen Kaužljar, koji su nas podržali u Hrvatskom atletskom savezu, i Hrvatskoj atletskoj cestovnoj ligi.

Klubovi koji su nas ove godine posjetili su: Maraton klub Velika Gorica, MK Festina Lente, AK Noga, UMK Mazator, AK Martin Dugo Selo, JAK Jasenovac, Ak Maratonjare Kutina, AK Maksimir Zagreb, KAV Zadar, Maraton klub Hrvatski sokol, AK FIT, AK Žumberak, AK Maraton Vukovar, AK Šibenik, ARK Gradiška, AK-Požega, AK Virovitica, Faxtel team Kutina, AK Glina, Ak Sisak,  Udruga maratonaca SMŽ Heroji ne umiru, BLRC, AK MARATHON BRČKO, AK Moslavina Kutina te najbrojnija ekipa najmlađeg kluba Dječjeg vrtića Jasenovac.

Za glazbeni dio nakon utrke bila je zadužena udruga 100+ i Sitni sati, koji su trkače zabavljali uz glazbeni program na prostoru tržnice.

Veliki broj fotografa, uspješno je zabilježio većinu trenutaka, kako bi svi mogli uživati u utrci, te voditelj Kristijan Šivak koji je atmosferu dodatno zagrijao voditeljskim angažmanom, potrudili su se da vas pozovu da nam se pridružite i na 5. Jasenovačkoj utrci, koja sada već polako prelazi u tradiciju.

Najbrži trkači bili su:

5km /muškarci

  1. Božidar Vujić – AK Marathon Brčko
  2. Đorđe Ćerić – IND
  3. Vedran Kelemen – AK Maratonjare Kutina

5km/žene

  1. Eva Labus – AK Kutina
  2. Petra Milutinović – IND
  3. Marija Đapić – Litice oko Virovitice

10km/muški

  1. Matija Crnković – Maraton klub Hrvatski sokol
  2. Renato Dasović – IND
  3. Robert Zemljić – AK FIT

10km/žene

  1. Vedrana Janjić – Maraton klub Velika Gorica
  2. Natalija Zrile – AK Žumberak
  3. Maja Radičaj – AK FIT

Najbrži u dječjim kategorijama bili su;

Predškolci

  1. Paolo Milutinović
  2. Mihael Filipović
  3. Gabriel Pervan

Predškolke

  1. Iris Iličić
  2. Tereza Gelo
  3. Iva Marijan

1./2. razred dječaci

  1. Šimun Đilas
  2. Manuel Bartolac
  3. Jakov Filipović

1./2. razred djevojčice

  1. Mia Kušan
  2. Diana Pervan
  3. Lea Brtan

3./4. razred dječaci

  1. Benjamin Gojko Sarač
  2. Patrik Šuler
  3. Lovro Kovačević

3./4. razred djevojčice

  1. Petra Milutinović
  2. Tara Baksa
  3. Jana Radić

Nagrade je najbržima uručila Općinska načelnica Marija Mačković i predsjednik Općinskog vijeća Marko Kozić.

Velikom broju sponzora i volontera, ne možemo dovoljno zahvaliti, a djeliće atmosfere možete pogledati u galeriji, ili na facebook stranici Društva za sport i rekreaciju „Sport za sve“ Jasenovac.