Službene internet stranice Općine Jasenovac

Općina Jasenovac
Općina Jasenovac smještena je na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Sisačko-moslavacke županije. To je nizinski prostor kontinentalne klime, okružen rijekama Trebežom, Savom, Unom i Strugom, sa svojih deset naselja smještenih na 168,5 km2.
Geografski položaj
Naselje Jasenovac udaljeno je samo 8 km od čvorišta Novska na X paneuropskom koridoru Posavske autoceste Ljubljana- Bregana- Zagreb- Lipovac.

Svečano obilježena 29. obljetnica VRO „Oluja“

U ponedjeljak  5. kolovoza 2024. godine   ,svečano je   obilježena   29. obljetnicu Vojno redarstvene  operacije „Oluja“, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja.

Oluja je uz Bljesak  bila ključna operacija te prekretnica koja   je označila  konačnu pobjedu u borbi za slobodu i neovisnost  Hrvatske , te dovela do kraja Domovinskog rata. U VRO „Oluja“ oslobođena su i naša prekosavska naselja Uštica, Višnjica i Tanac. Himnu „Lijepa naša domovino“ otpjevali su članovi i članice Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenovac.

Prije polaganja  vijenaca, prigodnim  govorom   s posebnim pijetetom pozdravljene su  obitelji poginulih hrvatskih branitelja, i civila, kao i hrvatski branitelji. Isto tako srdačni pozdravi upućeni su izaslanici Župana Ivana Celjak Ivani Matanović, načelniku Granične policije Novska s Ispostavom Jasenovac Juri Klišanin,  svim prisutnim predstavnicima braniteljskih udruga Grada Novska i Općine Jasenovac,  koje su sudjelovale u akciji, Udruzi branitelja Općine Jasenovac predvođeni predsjednikom Darkom Đilas  općinskim vijećnicima, Općine Jasenovac predvođeni predsjednikom Markom Kozić,  općinskoj načelnici Mariji Mačković kao i predstavnicima svih udruga iz oblasti vatrogastva predvođeni sa predsjednikom Danijelom Kušan  i Zapovjednikom VZO Nikolom Damjanković,  predstavnike udruga iz oblasti  sporta i kulture, javnih poduzeća , predstavnicima JU Park prirode „Lonjsko polje“  Domagoju Šejatović i OŠ Jasenovac Branku Šepović , župniku Peji Oršolić, te mještanima. Nakon položenih vijenaca podno spomenika „Jasenovačka golubica“ te molitve župnika Peje Oršolić , hrvatski branitelji  u koloni sjećanja sa hrvatskim barjakom obišli su mjesta pogibelji hrvatskih branitelja u Tancu, Višnjici i Uštici.

Sveta misa služena je u 9,30 sati u Župnoj crkvi UBDM i Sv. Nikole u Jasenovcu za sve poginule  i nestale u Domovinskom ratu. Misno slavlje predvodio je dekan Novljanskog dekanata i Župnik župa Jasenovac, Krapje i Lonja Pejo Oršolić. Misno slavlje uveličao je svojim pjevanjem, Crkveni zbor.

Na kraju obilježavanja u ime organizatora voditeljica programa  uputila je svima čestitke za 29. obljetnicu VRO „Oluja“, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti  i  Dana hrvatskih branitelja.

Nakon Svete mise , za sve prisutne organiziran je prigodni domjenak u Pučkom domu u Jasenovcu.