Službene internet stranice Općine Jasenovac

Raznovrsni sadržaji i mnoštvo posjetitelja na Danima europske graditeljske baštine u Krapju

Selo Krapje po 24. put obilježilo je Dane europske graditeljske baštine raznovrsnim sadržajima i mnoštvom posjetitelja koji su došli na svečanost kulture, folklorne baštine, zabave i prezentacije tradicijskih zanata, obrta i proizvoda. Krapje, selo u jasenovačkoj Posavini, proglašeno je "selom graditeljske baštine" i u mjesecu rujnu u njemu se održava ova manifestacija.  

Dane europske graditeljske baštine svečano je otvorio Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, rekavši kako je s više od 80 drvenih kuća selo Krapje jedno od bisera Parka prirode Lonjsko polje i spomenik kulturne baštine. Ulaganjem u zaštićeno područje prirode čuva se okoliš i obogaćuje ponudu Parka prirode Lonjsko polje, a kako je naglasio Ivor Stanivuković, ravnatelj JU PP Lonjsko polje, zaštita prirode i turizam idu ruku pod ruku, pa je u tom smislu razvoj infrastrukture potreban za dolazak posjetitelja.

Broj posjetitelja raste, u proteklom razdoblju Lonjsko polje posjetilo je između 15 i 18 tisuća i turizam je uz određene gospodarske djelatnosti i mogućnost stanovništvu da ostane i opstane na ovom području. – Ova manifestacija promovira graditeljsku baštinu Krapja, ali i sve druge vrijednosti ovoga kraja. Njegovanje tradicije i običaja su vrijednosti koje čine smisao naših života na ovom području – kazala je Marija Mačković, općinska načelnica. Nastupila su folklorna društva, održano je više radionica, predavanja, likovna i foto kolonija, otvorena je izložba "tradicijske arhitekture", ponuđena domaća gastronomska ponudu. Organizatori: Općina Jasenovac, Javna ustanova Parka prirode Lonjsko Polje i TZ Općine Jasenovac.