Svjetski dan poezije

U ponedjeljak 22. ožujka 2021. godine obilježen je Svjetski dan poezije u prostorijama Centra za pomoć i njegu Jasenovac. U sklopu projekta „Svi smo mi zajednica“ koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda održan je kratki program s početkom u 12:00 sati uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Prvi dio programa započeo je uvodnom riječi privremene ravnateljice Centra za pomoć i njegu Jasenovac, Jasminke Dragić. Nakon toga svi prisutni mogli su poslušati pjesme hrvatskih književnika Dragutina Tadijanovića, Zvonimira Baloga i Ivana Gorana Kovačića. Potom se lokalni pjesnik, Mijo Mačković, predstavio s nekoliko svojih pjesama. Uz sve navedeno postavljena je izložba o poznatim hrvatskim i svjetskim književnicima.

U drugom dijelu programa pogledan je koncert „O Isuse izranjeni“, pjesme pasionske baštine zapadne Slavonije, koji je održan u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Bio je to zajednički nastup mješovite vokalne skupine KUD-a „Košutarica“, ženske pjevačke grupe KUD-a „Šubić“ Novska te Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenovac.

Na kraju prigodnog programa posjetitelji su izmjenjivali dojmove uz zakusku.

gornje zaglavlje