Službene internet stranice Općine Jasenovac

Općina Jasenovac
Općina Jasenovac smještena je na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Sisačko-moslavacke županije. To je nizinski prostor kontinentalne klime, okružen rijekama Trebežom, Savom, Unom i Strugom, sa svojih deset naselja smještenih na 168,5 km2.
Geografski položaj
Naselje Jasenovac udaljeno je samo 8 km od čvorišta Novska na X paneuropskom koridoru Posavske autoceste Ljubljana- Bregana- Zagreb- Lipovac.

Završni sastanak projektnog tima projekta „Radim, pomažem, učim!“

Dana 29.05.2020. godine u prostorijama Općine Jasenovac održan je 10. sastanak projektnog tima projekta „Radim, pomažem, učim!“.

Projekt je započeo s provedbom u prosincu 2017. godine i završava 1. lipnja 2020. godine.

Sastanku su nazočili; načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković, predstojnica ureda HZZ-a Kutina Mihaela Munko, Eva Štimac (HZZ Kutina), Martina Antolković- Hršak, ravnateljica CZSS Novska, voditelj projekta Goran Dragić i administrativna djelatnica Željka Mačković.

Nositelji projekta, zajedno s partnerima su razmotrili dosadašnje aktivnosti na projektu i zaključili da su sve aktivnosti projekta izvršene sukladno odredbama ugovora, ispravno i točno. Razmatrani su planovi daljnje provedbe programa „Zaželi-program zapošljavanja žena“ kroz Fazu II, na koji je Općina Jasenovac već kandidirala novi projekt. Pozitivni rezultati i nastavak pomoći osobama starije životne dobi i svima ostalima kojima je potrebna pomoć, kao i zapošljavanje žena pripadnica ciljanih skupina se očekuju u kratkom roku.

Kroz projekt „Radim, pomažem, učim“ u proteklih 24 mjeseca 25 žena pripadnica ciljanih skupina je brinulo o 200 krajnjih korisnika projekta. Cilj projekta je zapošljavanje žena pripadnica ciljanih skupina, edukacija žena kako bi se podigla njihova konkurentnost na tržištu rada te pomoć osobama starije životne dobi i svima onima kojima je potrebna pomoć. Rad žena se pokazao od iznimne važnosti za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba starijih ljudi, kao što je dostava lijekova, namirnica, obavljanje kućanskih poslova, razgovor, pratnja pri obavljanju liječničkih pregleda i ostala komunikacija s raznim ustanovama i institucijama.

Ženama pripadnicama ciljanih skupina ugovor je završio 05. travnja 2020. godine, ali kao volonterke i dalje pomažu starijim osobama poštujući sve propisane mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprečavanja širenja COVID-19.

Iako je projekt priveden kraju, potreba za brigom i skrbi o starijim osobama i dalje je velika, a  novi upiti o nastavku programa pristižu svakodnevno. Nada Općine Jasenovac, kao i krajnjih korisnika projekta „Radim, pomažem, učim!“  je nastavak programa brige o starijim osobama kroz Fazu II programa „Zaželi- program zapošljavanja žena“, ali i pronalazak trajnog rješenja za brigu o osobama starije životne dobi i svih onih kojima je pomoć potrebna.

Projekt je sufinancirala  Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.