Službene internet stranice Općine Jasenovac

Dan hrvatskih knjižnica 11.studenoga 2020.

Dan hrvatskih knjižnica, manifestacija je koja se održava u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, a koji se ove godine održava pod motom: Razlistaj se! Hrvatsko knjižničarsko društvo ove godine je obilježilo 10 godina održavanja Dana hrvatskih knjižnica. U okviru obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi poticanja svijesti u javnosti o značaju i ulozi knjižnica za perspektivni razvoj zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) priče! Kad se priče razlistaju, knjižnice blistaju! te poziva građane da se uključe u kampanju koja će trajati do 15. studenoga. Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije. Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica je dodjela priznanja „Knjižnica godine“ koje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.  

Knjižnica „To smo mi“

Naša knjižnica dugi niz godina uspješno povezuje našu zajednicu. omogućava kulturne sadržaje za sve uzraste dugi niz godina, te okuplja 275 članova. Kroz kulturne sadržaje povezuju sve uzraste, kojima je na raspolaganju fond knjiga sa više od 10.303 primjerka. Knjižnica godinama uspješno surađuje sa osnivačem Općinom Jasenovac, te sa različitim udrugama i institucijama kao što su Udruga mladih „Komarac“ Jasenovac, Udruga umirovljenika Jasenovac,  Turistička zajednica općine Jasenovac, Centar za pomoć i njegu, Osnovna škola Jasenovac i mnogi drugi. Knjižnicu su u 2019. godini posjetila 254 aktivna korisnika, koji su tijekom cijele godine aktivno i pasivno sudjelovala u programima knjižnice. Tijekom 2019. godine posuđene je  ukupno 2292 knjige, i zabilježeno je 2615 posjeta. Tijekom 2020. godine, broj posjeta i posudbi se povećao, ali i sustavno prilagodio novonastaloj situaciji sa pandemijom. Korisnici su tijekom cijele godine, uz određene prilagodbe radi sigurnosti bili u mogućnosti pridržavajući se preporuka i dalje posuđivati knjige, uz smanjen broj dolazaka i okupljanja.

 

 Povijest naše knjižnice

Narodna knjižnica i čitaonica u Jasenovcu, osnovana je 1956. godine  i ima svoju bogatu povijest. Obično je povezujemo uz Narodnu čitaonicu iz 1874. godine., čija pravila imaju 27 članaka koja se razlikuju od pravila čitaonice u Glini koja se pisana vrlo sažeto i imaju 13 članaka. Čitaonica u Jasenovcu je među prvim čitaonicama u Hrvatsko-slavonskoj vojnoj krajini, koji su uz pridjev Narodna odredili kao službeni jezik društva, hrvatski jezik. 1878. godine rad Narodne čitaonice dobro je tekao zahvaljujući predsjedniku Antunu Gurtleru i potpredsjedniku Dragutinu Kempfu. Na samom kraju 19. stoljeća Jasenovac je trgovačko mjesto i općinsko središte. U literaturi se navodi i Srpska čitaonica osnovana 1907. godine. Poslije II svjetskog rata knjižnice  su posvuda osnivane pa je tako osnovana 1956. godine i u Jasenovcu, a 1965. godine Knjižnica ulazi u sastav Narodnog sveučilišta  Novska da bi  1979. godine prešla u nadležnost Mjesne zajednice Jasenovac te uskoro prestala sa radom. Tu su se čitale novine, slušao radio, gledao prvi TV u mjestu. Knjige su bile smještene u tri vitrine. Predviđen je bio i prostor za šah jer je pri čitaonici djelovao šahovski klub. Čitaonica je radila u poslijepodnevnim satima do 21 sat, a na raspolaganju čitateljima uvijek je bio jedan djelatnik. Ta je Čitaonica bila smještena u prizemlju, a Osnovna škola na katu zgrade današnje Općine Jasenovac. Nakon Domovinskog rata, na inicijativu Županijske matične službe uz podršku tadašnjeg  ministra kulture Bože Biškupić i  podršku  tadašnjeg načelnika Općine Jasenovac, Ivana Filipovića, za knjižnicu je izgrađena nova zasebna zgrada na mjestu tadašnje „spremice“ također povijesnog mjesta okupljanja, davanja i širenja informacija u nadležnosti DVD-a Jasenovac.  Dovršetak izgradnje i opremanje prizemlja zgrade okončano  je 1998. godine. Kao samostalna ustanova knjižnica je započela s radom 29. travnja 1998. godine. Multimedijalni prostor na katu knjižnice za korisnike otvoren je 2002. godine. Prva samostalna pomoćna knjižničarka Valerija Sajko radila je niz godina, provela niz mladih generacija kroz razne programe i projekte, zatim kraće vremensko razdoblje Ivana Mačković-Marenić, Jasminka Bradašić, Marko Hećimović ,Mario Posavac, Zoran Prpić,  Tanja Šimičićkao privremena ravnateljica i knjižničarka, i  evo već više od dvije godine Sanja Radić Jakovljević. Ustanova je tijekom  godina dograđivana, uređivana i opremana i jedno je od mjesta u kojem se održavanju razna kulturna događanja za sve udruge, mjesto igre i učenja djece, mladih, mjesto obilježavanja obljetnica vezano uz sport, kulturu, mjesto provedbe raznih obuka za mještane kako bi stekli dodatna znanja i vještine. Ustanova je  kroz sve vrijeme djelovanja imala punu podršku osnivača , Općinskog vijeća, kao i podršku dugogodišnje načelnice Marije Mačković.